A gyerekbútor alapanyagaMi legyen a gyerekbútor anyaga? Ha bútort vásárolunk, vagy készíttetünk, mindig gondoljuk végig, mire és főleg mennyi ideig szeretnénk azt a jövőben használni, ezzel gyakorlatilag már el is döntöttük milyen anyag domináljon otthonunkban.
A fa önmagában is változatos alapanyag, különböző az erezetük, és színük, nem beszélve a számtalan pácolási lehetőségről. A tömör fából készült bútorok viszont igen drágák. Ez alól a fenyő kivétel. Bár a piacon szebbnél szebb fenyőbútorok kaphatók, ezeket elsősorban akkor válasszuk, ha nem tervezünk túlságosan hosszú távra. A fenyő ugyanis az egyik legpuhább fafajta, sérülékenysége miatt pár éven belül ajánlatos lecserélni. Vegyük még figyelembe azt is, hogy a fenyőbútorok mozgalmas mintázatuk, erőteljes erezetük miatt többségükben fiatalos hangulat kialakítására alkalmasak.
 
Ha már a fenyő mellett döntöttünk, akkor inkább borovi, mint luc fenyőből készült termékeket érdemes vásárolnunk, mert az előbbiek minden esetben magasabb minőséget képviselnek.
 
Bár a fa igen széles körben felhasználható, és melegebb, otthonosabb a helyettesítésére feltalált egyéb matériáknál, vannak olyan területek (elsősorban a konyha, és a fürdőszoba) ahol kevésbé ajánlatos használni. A vizes helyiségek páratartalma alapvetően magasabb más szobákénál, ráadásul a kifröccsenő fürdő-, vagy mosogatóvíz is folyamatosan igénybe veszi a fa felületeket. Ez azt eredményezheti, hogy a fa megszívja magát nedvességgel, megdagad, vagy elvetemedik. A párás levegő hatására lepereghet róla a lakkozás, és akár rohadni is kezdhet. Ezekbe a helyiségekbe ezért kifizetődőbb laminált, vagy olajos festékkel kezelt MDF-ből készült bútorokat választani.
 
Ha mindenképpen fa bútorra vágyunk, de elfogadható áron, akkor gondolkozzunk el a furnérozott termékeken. Ezek ára lényegesen alacsonyabb, mert nem tömör fából készülnek, viszont külsőre alig látszik a különbség. Ma a piacon a tölgyfurnéros bútorok a legelterjedtebbek. Az ára a szélesebb rétegek számára még az elfogadható kategóriába tartozik, másrészt, finoman erezett, és szépen pácolható. Kiváló alapanyaga az elegáns, illetve a manapság igen divatos „minimal art“ stílusú bútoroknak. 
 
A bükk is általános alapanyaga a furnérozott bútoroknak. A bükk kemény fa, mely gőzölés hatására kiválóan alakítható-, a hajlított favázas, illetve thonet bútorok gyártásának elsődleges alapanyaga. 
 
Napjaink divatja az MDF bútorok. Az MDF a bútorgyártás egy nagyon praktikus alapanyaga, mely szépségét leszámítva a fa valamennyi jó tulajdonságával rendelkezik, ráadásul jóval olcsóbb, és szinte bármilyen bútor készíthető belőle. Az MDF-ből készült bútorok jelenthetik az ideális választást, ha az igényes kivitelezés fontos számunkra, az élő fa látványa azonban nem.
 
Az MDF az, amelyből bármilyen elképzelést meg lehet valósítani, ha egyedi gyerekszobában gondolkodunk. Nincs olyan mesebirodalom, amit MDF-ből ne lehetne felépíteni, ha gyerekünk kedvenc mesehőseinek világát szeretnénk megeleveníteni a gyerekszoba bútoraiban.
 
Pingálók
 
 
 
 
Share